
Mac and Cheese
Amerika a Mac and Cheese jsou neodlučitelná dvojice. Vím, že je hodně zažitý povědomí o Američanech, kteří se ládují “jen” burgery, ale nenechte se zmást. Tohle je jídlo, na kterém Amíci vyrostli, tudíž se jedná o jedno z nejoblíbenějších amerických jídel.
Mac and Cheese si Američani dávají většinou na oběd nebo na veřeři, ale nedivte se, když vám Mac and Cheese v restauraci nabídnou také jako přílohu. Kromě toho se můžete setkat se smaženými koulemi z Mac and Cheese. 🙂 Prostě a jednouše tohle jídlo má v Americe svoje místo. Mac and Cheese najdete v menu snad každé restaurace a také v každé domácí americké kuchařce.
A o co vlastně jde? Jedná se o těstoviny Macaroni (pro nás kolínka) v sýrové omáčce, jejíž základem je bešamel.
Existuje nespočet variant Mac and Cheese, takže je snadné přizpůsobit recept vašim chutím. Stačí přidat vaši oblíbenou variaci sýrů, někdo přidává i slaninu, papriku, česnek nebo strouhanku. Fantazii se meze nekladou! Tento recept je inspirován naším oblíbeným obchodem Trader Joe’s. Ale už dost kecání a pojďme vařit!
Ingredience:
60g hladká mouka
85g máslo
700 ml plnotučného mléka
230g bílý sýr Cheddar
170g sýr Havarti
110g sýr Gouda
60g sýr švýcarského typu
1 lžička soli
bílý pepř
muškátový oříšek
430g těstovin – kolínka
smetana – není nutná
mrda lásky :-*
Postup:
- Jako první si dejte vařit osolenou vodu na těstoviny. Které uvaříte v průběhu vaření omáčky. 🙂
- Nastrouháme si všechny sýry a smícháme
- Mezitím si můžete začít dělat sýrovou omáčku. Na hlubokou pánev přidejte máslo a nechte jej na středním plameni rozpustit. Rozpuštěné máslo zasypte moukou. Pořádně promíchejte a jakmile vám vznikne hustá “kaše” (pozor aby nezhnědla), tak začněte postupně přilévat mléko.
- Díky jíšce vám mléko krástně zhoustne. Může to chvilku trvat, tak bacha na to. Vařte raději na nižší plamen.
- Jakmile se jíška v mléce rozpustila, tak vzniklou kaši ochutíme solí, muškátovým oříškem a pepřem.
- Vše hezky promícháme a přidáme nastrouhané sýry. Část sýrové směsi si nechte bokem na posypání těstovin k zapečení. Pokud chcete můžete omáčku zjemnit trochou smetany.
- Uvařené těstoviny promíchejte se sýrovou omáčkou a vložte do pečící mísy. Posypte sýrovou směsí, která vám zbyla a dejte na chvilku do trouby zapéct. Jakmile se sýr na povrchu rozteče a chytne narůžovělou barvu, tak těstoviny vytáhněte.
- Dochutíte láskou a můžete podávat na stůl.
Nechte si chutnat! Vaše Terka :-*
COMMENTS